Zahtjevi za zdravom, održivo proizvedenom hranom, uključujući povrće i voće, sve su veći. No uzgajivači diljem svijeta suočavaju se s mnogim izazovima. Dobra poljoprivredna zemlja, voda i sirovine postaju sve oskudniji. Na mnogim mjestima klimatske promjene uzrokuju smanjenje stabilnosti uvjeta za uzgoj. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda procjenjuje da se svake godine zbog bolesti i nametnika gubi do 40 % svjetskih prehrambenih usjeva. Za održivu proizvodnju i bolju sigurnost žetve profesionalnim je uzgajivačima potrebno da usjevi ostanu zdravi u teškim okolnostima. Sve započinje jakim sortama i jakim sjemenom. Poduzeće Bejo u posljednjih je nekoliko desetljeća postiglo mnoge inovacije u uzgoju povrća te proizvodnji i obradi sjemena, a vidimo i mnogo prilika za daljnji napredak u budućnosti.
PROIZVODNJA SJEMENA
Poduzeća za uzgoj kao što je Bejo neprestano traže načine za poboljšanje zdravstvenih svojstava biljaka. Ostvarujemo napredak na novim sortama s boljom otpornošću na sušu i određene bolesti i nametnike. (Pogledajte članak „Istraživanje prirodne otpornosti povrtnih kultura nikada ne prestaje”.). Ali čak i kada uzgajivači imaju pristup jakim sortama koje su otporne na bolesti, kvaliteta sjemena može činiti veliku razliku. Zdravi usjevi započinju zdravim sjemenom. Prvi značajan faktor koji utječe na kvalitetu jest način proizvodnje sjemena. Poduzeće Bejo ima svoje proizvodne pogone u raznim dijelovima svijeta. Na taj način možemo raditi u najboljim klimatskim uvjetima da bismo proizveli zdravo, snažno sjeme, istovremeno smanjujući rizike poput nepovoljnih vremenskih uvjeta ili nastanka bolesti. Naši proizvodni pogoni pridržavaju se strogih protokola kako bi se osigurala kvaliteta i zdravlje biljke, uz pomoć stručnih savjetnika za usjeve i znanstvenika.
ISTRAŽIVANJE PROIZVODNJE
Naši istraživači proizvodnje sjemena uzimaju u obzir faktore okoliša koji utječu na kvalitetu sjemena. Primjerice, zanima nas epidemiologija – znanost o razvoju bolesti i zaraza te njihovom širenju putem sjemena. Poznavanje neprijatelja prednost je u borbi protiv njega. Također, pazimo na optimalnu udaljenost sadnje kako bismo osigurali jednolike, kraće periode cvata, što dovodi do jednolikoga sazrijevanja i veličine sjemena. To, zajedno s optimalnim vremenima i metodama žetve, omogućuje nam žetvu jednolikih parcela. Primjerice, dobili smo uvid u kretanje infekcije bakterijom Xanthomonas u biljkama i sjemenu. Inovativne metode otkrivanja omogućuju nam brzo otkrivanje patogena na lokaciji, čak i kad simptomi nisu vidljivi golim okom. To nam daje više mogućnosti kontrole u procesu proizvodnje. Za proizvodnju visokokvalitetnog sjemena odabiremo roditeljske linije koje proizvode dobru pelud te istražujemo kako bismo odredili idealno razdoblje oprašivanja. Također provodimo opsežna istraživanja o ulozi pčela i drugih insekata kao prirodnih oprašivača. (Pogledajte članak „Pčele i Bejo: prirodni partneri u proizvodnji sjemena”).
TEHNOLOGIJA SJEMENA ZA SUPERIORNU PROIZVODNJU
Nakon proizvodnje temeljito testiramo, nadograđujemo i dodatno obrađujemo sve sjeme u našem tehnološkom postrojenju za sjeme u Warmenhuizenu u Nizozemskoj.
ANALIZA I ZDRAVLJE SJEMENA
Na svakoj se parceli sjemena u prosjeku provodi 25 testova. Gledamo karakteristike kao što su čistoća, sadržaj vlage, broj jednolikih biljki (za rasadnike) i kapacitet klijanja. Također testiramo za bakterijske, virusne i gljivične infekcije koje se mogu prenositi putem sjemena.
DNK ANALIZA I MULTISPEKTRALNO SNIMANJE
Nova nam tehnologija omogućuje još više načina poboljšanja obrade sjemena. Sada za prikupljanje preciznih podataka o patogenima upotrebljavamo DNK analizu. Trenutno eksperimentiramo s novim načinima odabira najboljeg sjemena s pomoću tehnologije rendgenskih zraka i multispektralnog snimanja. Polažemo velike nade u umjetnu inteligenciju i strojno učenje, iako su te tehnologije još uvijek u svojim ranim fazama.
ČIŠĆENJE I OBRADA SJEMENA
Analiza dolazećih parcela sjemena omogućuje nam odrediti koje će tehnike čišćenja i obrade biti potrebne. Primjerice, sjeme šparoga relativno je veliko, dok je sjeme celera malo. Sjeme cikle prirodno je prašnjavo, dok je sjeme kupusnjača glatko. To su neki od faktora koji utječu na to kako obrađujemo i tretiramo sjeme.
„Kvaliteta i otpornost po definiciji čine se miljama daleko. Bit je našeg rada međusobno ih približiti. Za to je potrebno mnogo strpljenja i predanosti u procesu uzgoja.”
DEZINFEKCIJA SJEMENA
Različit tretman sjemena znači da uzgajivači mogu računati na dobro klijanje i zdrave, jednolike usjeve. Bejo upotrebljava razne dostupne tretmane kako bi povećao vrijednost sjemena za uzgajivače. Jedan je od njih fizička dezinfekcija. Uložili smo u napredne metode, poput obrade toplom vodom i parnim vakuumom, što nam omogućuje da jamčimo da je naše sjeme zdravo. Štetne bakterije i gljivice nemaju šanse. Tretman se razlikuje prema usjevu, ponekad čak i prema sorti te ovisi o tome gdje će se sjeme upotrebljavati. Podložnost određenim bolestima ovisi o zemljopisnoj regiji, a i propisi o zdravlju biljaka također se razlikuju. I u tom području tehnologija napreduje. Pažljivo pratimo inovacije koje nude nove načine za poboljšanje zdravlja sjemena. Dezinfekcija plazmom i ozonom, primjerice, ima ozbiljan potencijal kao fizička metoda prihvatljiva za okoliš za budućnost.
POBOLJŠANJE SJEMENA
Kako bismo osigurali da usjevi imaju koristi od brzog početka i jednolikog rasta, upotrebljavamo tehnologiju predtretiranja. Predtretiranje je napredna tehnologija kojom se proces klijanja sjemena aktivira i zatim zaustavi. Godine istraživanja i razvoja u našim laboratorijima rezultirale su formulom B-Mox za poboljšanje sjemena koja pojačava prednosti upotrebe predtretiranog sjemena. B-Mox jača biljke u početnoj fazi, smanjujući rizik za uzgajivača u nesigurnoj ranoj fazi rasta te biljke čini otpornijima na stres tijekom cijelog razdoblja rasta. B-Mox je održiva opcija i idealna je za organski uzgoj.
PREMAZ
Premaz sjemena uzgajivačima donosi dodanu vrijednost. Kao prvo, sjeme s jednolikim premazom lakše je obradivo u strojevima za sjetvu i lakše ga je vidjeti na gredici. U premaz također možemo staviti i aditive koji štite ranjive biljke koje klijaju od bolesti i nametnika u tlu, što pomaže u sprječavanju problema poput bolesti truljenja (eng. damping off). Premaz fungicida smanjuje potrebu za proizvodima za zaštitu usjeva na polju do 90 %. Također prodajemo i nekemijski obrađeno obloženo sjeme, što je vrlo održivo rješenje. Intenzivno radimo i na inovaciji tog područja. Primjerice, pokušavamo pronaći načine na koje bi premazi mogli poslužiti kao alternativa kemijskim proizvodima za zaštitu usjeva. Istražujemo upotrebu novih bioloških materijala za zaštitu bilja i pospješivača rasta u premazima. Godine 2019. poduzeće Bejo predstavilo je premaz koji je u potpunosti izrađen od prirodnih materijala koji se razgrađuju u tlu.
DANAS I ZA 50 GODINA
Bejo nastoji pomoći da proizvodnja hrane bude održivija. Kod uzgoja usjeva to započinje sa sjemenom i sortama. Neprestano tražimo zdravije načine proizvodnje sjemena i bolje načine obrade i tretiranja sjemena kako bismo dobili najbolje proizvode. Upotrebljavamo inovacije koje donose dodanu vrijednost uzgajivačima. Zajedno s našim partnerima u lancu, nastojimo učiniti proizvodnju održivijom i povećati sigurnost žetve. Na taj način profesionalni uzgajivači mogu proizvesti usjeve koji donose ukusno i zdravo povrće – sada i za 50 godina.
Istraživanje prirode nikada ne prestaje.