200 kolega, presadničara i proizvođača povrća iz Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rusije, Nizozemske, Slovenije, Albanije i Moldavije okupilo se 14. veljače na Seminaru presadničara u Zagrebu kako bi stekli neka nova znanja i podijelili vlastita iskustva u proizvodnji presadnica. Svi oni prepoznali su veliku važnost uzgoja presadnica u lancu proizvodnje povrća.

'U uvjetima tržišne ekonomije, te sve većim zahtjevima tržišta (Supermaketi) prema kvaliteti i ujednačenosti povrća, nužno je podići razinu proizvodnje povrća na najvišu mjeru. Samo količinom i kvalitetom proizvedenog povrća možemo odgovoriti tom izazovu. Pored izbora hibrida i forme sjemena, jedan od elemenata koji najviše utječe na vaš konačan rezultat u proizvodnji povrća svakako je i upotreba kvalitetnih presadnica. Sve naknadne agrotehničke mjere koje poduzimate tijekom proizvodnog ciklusa ne mogu nadoknaditi i/ili eliminirati štetu nastalu uslijed primjene presadnica loše kvalitete. Kako bismo unaprijedili proizvodnju presadnica tvrtka Bejo zaden d.o.o. organizirala je Seminar na tu temu', rekao je u uvodnoj riječi direktor tvrtke Denis Novak. 

Na otvaranju seminara, g. Fred Blokker iz tvrtke Beekenkamp Plants podijelio je svoje vlastito iskustvo u proizvodnji presadnica. Stručnjaci iz Syngente (Danko Tolić) i BASF-a (Robert Bačaj) predstavili su izbor sredstava za zaštitu mladih biljaka, a kolega Toni Vitaljić govorio je o važnosti odabira pravog supstrata za proizvodnju mladih biljaka. Neke od tema bile su i sustavi za navodnjavanje (tvrtka NaanDanJain), dopunska rasvjeta u proizvodnji presadnica plodovitog povrća (g. Aleš Avšić) te proizvodnja presadnica kupusnjača i salata u vrućem klimatu (Andrea Bošković). Rasadničar Kruno Kalić podijelio je svoje iskustvo u uzgoju celera i poriluka iz piliranog sjemena, a Krešimir Kralj u prihrani mladih biljaka. Seminar je također okupio 12 izlagača iz srodnih struka kako bi sudionicima predstavili svoje proizvode. Dane prezentacije obuhvatile su sve segmente neophodne za kvalitetan uzgoj presadnica. Odličan odaziv okupljene publike te pozitivan 'feedback' dali su nam motivaciju da organiziramo ovakakv događaj i u narednih godinama.