Bejo se već desetljećima uspješno bavi oplemenjivanjem cikle. Varijeteti poput Pabla i Bora postali su tržišni standard još 1990-ih, a tvrtka je u novije vrijeme uvela i nove hibride. A novih će biti još, najavljuju oplemenjivači Jack Van Dorp i Katerina Kontidou. U ovom razgovoru osvrću se na ključne izazove oplemenjivanja i buduće planove: "Zahvaljujući novim tehnikama uzgoja, možemo značajno uštedjeti vrijeme."
Van Dorp je voditelj odjela za oplemenjivanje cikle te je također odgovoran za celer korjenaš, celer rebraš (bjelaš) i peršin korjenaš. Kontidou je mlađa voditeljica programa oplemenjivanja cikle unutar tima. Kada sjedite za stolom s dvojicom oplemenjivača, postavlja se ključno pitanje: zašto se uopće bavite oplemenjivanjem? Drugim riječima, koje osobine želite vidjeti u budućim varijetetima? „Prvenstveno pouzdanost, izdržljivost i dobro zdravstveno stanje,” navodi Van Dorp. „Želimo razviti varijetete visoke kvalitete – lijepog i poželjnog oblika, s atraktivnom unutarnjom i vanjskom bojom. Naravno, moramo uzeti u obzir otpornost biljaka i izazove koje donose klimatske promjene. Osim toga, tržište sve više traži informacije o nutritivnim vrijednostima, poput sadržaja brix-a.”
Otpornost
Činjenica da globalne temperature polako, ali sigurno rastu, znači da oplemenjivači imaju dodatni izazov u svom radu. Na primjer, bolesti poput virusa i gljivičnih infekcija mogu se širiti brže, što oplemenjivači nastoje spriječiti razvojem otpornijih varijeteta. Posebna pažnja posvećuje se otpornosti na virus Rhizomania, koji uzrokuje žutilo lišća i propadanje korijena.
"Jednom kada se virus nađe u tlu, gotovo ga je nemoguće ukloniti," objašnjava Van Dorp. "To postaje sve veći problem, a vruća ljeta dodatno ubrzavaju njegovo širenje. Također ulažemo puno vremena u razvoj otpornosti na Cercosporu, gljivičnu bolest koja inficira lišće."
Ušteda vremena
Proces križanja roditeljskih linija, provođenja pokusa i unošenja otpornosti može trajati pet do šest godina kada se koriste tradicionalne metode oplemenjivanja. Međutim, zahvaljujući tehnologiji markera, oplemenjivači sada mogu istraživati DNA biljaka i napraviti ranu selekciju. "DNA testiranje nam omogućuje da odmah prepoznamo koje su biljke zanimljive za sljedeću fazu selekcije," objašnjava Van Dorp. "Budući da možemo preskočiti cijeli ciklus testiranja, ušteda vremena je ogromna. Isti rezultat možemo postići u upola kraćem vremenu."
Uspjesi
Globalni uspjeh Beja u oplemenjivanju cikle dijelom leži u činjenici da je cikla relativno snažna kultura. Otporna je i uspijeva u različitim klimatskim uvjetima, što je čini vrlo prilagodljivom. Upravo ta otpornost posebno privlači Katerinu Kontidou. „Radimo za tržište mnogo šire od same Europe – cijeli svijet je dio našeg tržišta. Kao oplemenjivači, suočavamo se s brojnim izazovima koje rješavamo zajedno s našim kolegama,” ističe Kontidou. Kao najveći izazov navodi: „Uvođenje varijeteta koji će postati globalni uspjeh i jamčiti proizvođačima pouzdan prinos.”
Klasični primjeri takvih uspješnih introdukcija su varijeteti poput Pabla - predstavljen ranih 1990-ih, donio je tržištu ujednačenu ciklu visoke kvalitete i dodanu vrijednost. Boro, lansiran 1995. godine, bio je još snažniji varijetet, otporniji na teže klimatske uvjete.
Ovi varijeteti pomogli su tvrtki Bejo da izgradi snažnu poziciju na tržištu cikle. U posljednjih nekoliko godina, oplemenjivači su se suočili s novim izazovima, posebno u borbi protiv Rhizomanije. Manzu je bio prvi varijetet s visokom otpornošću na ovaj virus, zadržavajući snažne karakteristike Bora. Rhizu, s druge strane, može se smatrati nasljednikom Pabla, s poboljšanom otpornošću.
U svojim aktivnostima, oplemenjivači Beja blisko surađuju s prodajnim predstavnicima unutar Bejo tvrtke ali također osluškuju mišljenja iz industrije, naglašavaju Van Dorp i Kontidou. “To je posebno važno za sve sudionike. Prodaja i prerada često zajedno posjećuju pokusna polja širom svijeta, što omogućuje optimalno usklađivanje tržišnih potreba i budućih smjerova oplemenjivanja.”
Održivost
Slogan „Istraživanje prirode nikada ne prestaje” prisutan je u svim komunikacijama tvrtke Bejo. On se odnosi na održivo korištenje rijetkih prirodnih resursa. Cikla je kultura koja se savršeno uklapa u ovu održivu viziju. Otporna je, lako se uzgaja u ekološkom načinu proizvodnje i zahtijeva relativno malo gnojiva i zaštitnih sredstava.
„Budući da se Bejo varijeteti uzgajaju u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i područja s većim pritiskom bolesti, to nam omogućuje dodatne uvide u otpornost biljaka,” ističe Kontidou. „Osim toga, naši pokusi se provode u različitim zemljama, a sve te informacije zajedno vrlo su nam korisne i pomažu nam u donošenju odluka.”
Naravno, sav trud uložen u oplemenjivanje cikle u Beju na kraju ima samo jedan cilj – razvoj još boljih i pouzdanijih varijeteta za proizvođače. „Izazov je objediniti sve jake karakteristike u jedan varijetet, ali uvijek nastojimo oplemeniti snažne varijetete koji se mogu uzgajati u raznim područjima i na koje se proizvođači mogu osloniti. Prinos ne smije biti dobar samo jednu godinu, a loš sljedeću – to nije korisno za proizvođače. Stabilan i kvalitetan prinos trebao bi biti standard,” naglašava Van Dorp.
Oplemenjivači završavaju razgovor korisnim savjetom: Ako tražite varijetet otporan na Rhizomaniju, obratite pažnju na njegovo ime – svi varijeteti koji završavaju slovom „u” posjeduju ovu otpornost.