Bejo, iako sjemenska kuća, uvijek se trudi svojim kupcima pomoći i u ostalim aspektima povrtlarske proizvodnje. Suočeni sa sve većim problemom (ne)nalaska radne snage i restrikcijama herbicida, ovo smo proljeće odlučili organizirati demonstraciju kultivatora tvrtke Treffler. U suradnji s njihovim distributerima, renomiranom nizozemskom tvrtkom Man@Machine, dogovorili smo demonstraciju na području Međimurske i Varaždinske županije na raznim povrtnim kulturama. Demonstracija je prvotno bila dogovorena za utorak, 16.04. Zbog velike količine kiše (na određenim lokacijama i do 65mm) odgodili smo je za srijedu, 17.04. Nažalost, ni u srijedu nisu bili idealni uvjeti za ulazak u polje, ali daljnja odgađanja nisu bila moguća.

Demonstraciju smo započeli na poljima luka i krumpira kod Tomislava i Vladimira Srpaka u Palinovcu, a nastavili na poljima OPG-a Kosi u Totovcu na poljima kupusnjača, cikle i mrkve. Također smo još jednom pokazali prolazak kroz krumpir na polju Lea Hermana. Moramo priznati da su rezultati na poljima krumpira (koji još nije niknuo) bili odlični, kao i na polju luka koji je bio u ranoj fazi rasta (faza biča). Prema savjetu supružnika Ane i Josa Pelgroma iz tvrtke Man@machine, idealni rezultati postigli bi se uz prvu  primjenu kultivatora nekoliko dana nakon sjetve luka, pri čemu bi se mogla izbjeći primjena herbicida. Zanimljivo je da ovaj stroj ne oštećuje biljke usjeva, već samo korove, što se postiže prilagodbom pristiska, dubine i brzine prolaska kultivatora. Na polju kupusnjača rezultati su bili nešto lošiji, no to pripisujemo još uvijek premokrom tlu, gdje kultivator jednostavno nije mogao pokazati svoje mogućnosti. Na cikli su rezultati već bili puno bolji, nakon prolaska kultivatora, na površini su se mogli vidjeti izbačeni svi korovi u fazi nicanja, dok je usjev cikle ostao netaknut i neoštećen.

Nakon ručka, demonstraciju smo nastavili na OPG-u Zlatka Zagorca u Šijancu. S obzirom da je već bilo popodne, i tlo se dodatno prosušilo u odnosu na jutro u Međimurju, ovdje su rezultati bili najbolji i najvjerodostojniji. Kultivirali smo salatu sađenu prije tjedan dana i onu prije dva tjedna. Nakon prvih 3-4 metra, kad se stroj podesio na pravilan pritisak i dubinu, rezultati su bili vrhunski. Prema riječima vlasnika OPG-a, dva ovakva prolaska kroz salatu bila bi dovoljna za sprečavanje rasta korova, kultiviranje tla u svrhu prozračivanja nasada i veliko smanjenje potrebe za radnom snagom, jer se na ovom OPG-u salata kopa ručno.

Kad zbrojimo doživljanje i rezultate, čini se da je Treffler kultivator koji bi dobro došao svakom proizvođaču povrća (ali i žitarica). U ponudi je zaista veliki raspon kultivatora – od ručnog kultivatora pogodnog za manje površine i plastenike, pa dalje od 1,7m do 18m širine kao traktorski priključak, ali i veći sve do 30 m širine, koji, bojimo se, u Hrvatskoj nemaju površine na kojima bi mogli raditi.

Ovom prilikom još jednom želimo zahvaliti tvrtki Man@Machine na dolasku, kao i svim OPG-ovima domaćinima na ukazanom povjerenju, gostoljubivosti te odvojenom vremenu. Također, hvala svima koji su bili prisutni. Za one koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati demonstraciji, a zanima ih više, slobodno se javite svom Bejo predstavniku za više informacija.