Kako bi biljkama omogućili snažniji start, istraživački timovi Beja razvili su inovativnu B-Mox formulu za poboljšanje sjemena. Utemeljena na novoj tehnologiji, B-Mox formula poboljšava snagu sjemena, stimulirajući njegov rast u najranijoj fazi i poboljšavajući vigor biljke. S jače razvijenim korijenovim sustavom, biljke pokazuju bolju otpornost na stres i bolje opće zdravstveno stanje tijekom cijelog vegetacijskog perioda.

Dr. Liesbeth van der Heijden, voditeljica Odjela za tehnologiju sjemena u Beju, vodila je ovaj projekt te je vrlo entuzijastična: "B-Mox formula posebno je razvijena za moderne metode proizvodnje koje traže snažne biljke manje osjetljive na stres. Uzgajivači imaju manje potreba za zaštitom biljaka, što znači da je B-Mox također vrlo obećavajući za organski uzgoj. Sada smo razvili jedinstvene B-Mox recepture za mrkvu i peršin korjenaš, a snažno vjerujemo u njegov potencijal i u drugim kulturama.

Tijekom proteklih godina Bejo je opsežno testirao formulu s nizom receptura u poljima u zemljama s hladnijim klimatskim uvjetima. Ovdje se, obzirom da drži biljke snažnima u hladnijem periodu rane sezone, očekuje da će B-Mox imati najveći učinak. Rezultati pokazuju da se usjevi razvijaju ravnomjernije i s manje problema tijekom vegetacije, što se na kraju odražava i u boljem okusu ploda. U narednim godinama Bejo će nastaviti razvoj i testiranje B-Mox formule i za primjenu u toplijim klimatskim uvjetima.

 

Robert Schilder, voditelj prodaje za zemlje Benelux-a i Skandinaviju kaže: "Imam vrlo pozitivno mišljenje o testiranjima koja sam vidio u našim poljima i također u poljima kupaca. Usjevi rastu lijepo i snažno tijekom cijele sezone, što rezultira značajno većom utrživošću u odnosu na usjeve koji se uzgajaju iz nepoboljšanog sjemena. 15 posto veći prinos u usjevima kao što su mrkva i peršin korijen nije bio izuzetak. No, što je još važnije, B-Mox pomaže uzgajivaču u smanjivanju rizika poslovanja tijekom osjetljivih prvih tjedana uzgoja, kao i tijekom kasnijih razdoblja stresa koji može nastati zbog suše ili niskih temperatura".

Usjevi iz B-Mox poboljšanog sjemena trenutno se uzgajaju na mnogim komercijalnim i pokusnim poljima u Danskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Norveškoj, Finskoj i Bjelorusiji. Razvoj možete pratiti na www.bejo.com/bmox i Bejo Twitter-u; također Vas pozivamo da podijelite svoje B-Mox tweetove @BejoZaden i #BMox.