Bejo je stekao oplemenjivačka prava na svoj prvi varijetet krumpira iz sjemena (TPS). Ovaj novi hibrid krumpira, Oliver F1, može se uzgajati izravno iz botaničkog sjemena, iz kojeg se nakon presadnje dobije konzumni krumpir u jednoj sezoni. Oliver F1 je kultivar konzumnog krumpira blago brašnaste strukture, ovalnog oblika, lijepe glatke pokožice te vrlo dobrog okusa.

Voditelj istraživanja Bert Schrijver objašnjava: ˝Više od 15 godina oplemenjivači i istraživači iz Beja radili su na razvoju prvog varijeteta tetraploidnog hibrida krumpira koji se može uzgajati iz botaničkog sjemena. Ovaj varijetet, Oliver F1 testiran je posljednjih godina na poljima u Nizozemskoj u suradnji sa Naiktuinbouw-om (Nizozemska hortikulturna inspekcijska služba) i brojnim proizvođačima krumpira. Proces proizvodnje sjemena bio je uspješan te je sjeme već dostupno˝.

Uzgoj krumpira iz botaničkog hibridnog sjemena pruža mnoge prednosti za proizvođače i distributere u odnosu na uzgoj iz vegetativno razmnoženog gomolja. Sjeme krumpira (TPS) je zdravstveno ispravno te osigurava zdrav početak uzgoja. Njegova kompaktnost olakšava transport i skladištenje te je dostupno za sadnju kroz cijelu godinu.

˝Prednosti TPS sjemena su posebno važne za male poljoprivrednike u Africi, Aziji i Srednjoj Americi˝, kaže Rien van Bruchem, voditelj programa TPS-a. ˝U ovim regijama u razvoju, dug period koji je potreban za transport sjemenskog krumpira može imati poražavajući učinak na kvalitetu naklijalih gomolja, za razliku od kvalitete sjemena krumpira (TPS) koja ostaje visoka i tijekom transporta˝.

U narednim godinama Bejo će se fokusirati na odabrana tržištima na tim područjima, u suradnji s lokalnim partnerima i proizvođačima za daljnji razvoj znanja kroz komercijalna testiranja i savjetovanja o uzgoju. Dodatno, ovaj novi varijetet biti će testiran u nekoliko zemalja EU kako bi mogli procijeniti njegovu vrijednost.

Bejo očekuje da TPS sjeme neće imati gotovo nikakav utjecaj na dobro organizirani sektor za proizvodnju gomolja sjemenskog krumpira. Uzgoj krumpira iz TPS sjemena ima prednosti uglavnom u područjima kojima je otežan pristup.

Oliver F1 je prvi obećavajući varijetet koji je rezultat Bejovog TPS oplemenjivačkog programa. Trenutno se radi na razvoju i drugih varijeteta.

Prednosti TPS sjemena su posebno važne za male poljoprivrednike u Africi, Aziji i Srednjoj Americi

Rien van Bruchem, voditelj programa TPS-a