Tvrtka Bejo je međunarodni proizvođač sjemena povrća, a medonosne pčele možda su naši najvažniji zaposlenici. Uzgajamo vlastite pčele i aktivni smo na međunarodnoj razini u uzgoju i istraživanju pčela. Uz rad na poboljšavanju varijeteta povrća također radimo i na poboljšavanju kolonija pčela.

Pčele igraju važnu ulogu u oplodnji biljaka, uključujući prehrambene kulture. Da bi biljka rodila plodom ili formirala sjeme, (muški) pelud prvo mora prijeći na (ženski) tučak cvijeta. Neke vrste biljaka, kao što su cikla i špinat, oprašuje vjetar. Druge, poput salate, su samooplodne. No mnoge biljke koje su neophodne za našu prehranu oslanjaju se na kukce za oprašivanje.

MEDONOSNE PČELE: PRVACI U OPRAŠIVANJU

U prirodi ima mnogo oprašivača, uključujući bumbare i samotne divlje pčele. No medonosne pčele su prvaci u oprašivanju. One mogu biti toliko učinkovite jer se mogu upotrebljavati ciljano i u velikom broju. Svaka košnica koju pčelar stavlja u polje sadrži koloniju od otprilike 20.000 do 40.000 oprašivača. Stoga ne čudi što voćari i uzgajivači nekih voćki, povrća i usjeva na otvorenom usko surađuju s profesionalnim pčelarima.
Kako je proizvodnja sjemena osnovna djelatnost Beja, na jedinstven smo način svjesni važnosti pčela: bez oprašivanja ne bi bilo sjemenja. Uzgajamo sjeme u staklenicima i na poljima diljem svijeta, stoga imamo desetke tisuća kolonija medonosnih pčela koje rade za nas. „U tvrtki Bejo imamo vlastite pčelare i aktivni smo u istraživanju pčela. Na taj način možemo skupiti više iskustva u pčelarstvu i bolje razumjeti pčele i oprašivanje“, rekao je Youri Draaijer, koordinator međunarodnog istraživanja proizvodnje sjemena Beja. „Nadamo se da ćemo našim istraživanjem saznati više o tipičnim karakteristikama kolonija pčela i vrsta pčela, uključujući predanost traganju za hranom, spremnost za prikupljanje nektara i sklonost rojenju ili napuštanju košnice. Ali glavni fokus našeg istraživanja je zdravlje pčela.“

ISTRAŽIVANJE I SELEKCIJA RADI POBOLJŠANJA ZDRAVLJA PČELA

U svijetu postoji hitna potreba za više stručnosti i novim razvojima na ovom području. To je dijelom zbog toga što su zdrave pčele najbolji oprašivači, a dijelom i zbog toga što su se populacije pčela tijekom prošlog stoljeća smanjivale zbog mortaliteta pčela. Pad broja pčela ima razne uzroke. Jedan od najvećih problema za zapadnu medonosnu pčelo je grinja varroa, parazit koji infestira košnice i slabi ili ubija pčele. Pčele također mogu umrijeti od iscrpljenosti u kolonijama koje previše rade, što je situacija znana i kao zimski gubitak. Pesticidi su također spomenuti kao mogući uzrok smanjivanja populacije.

HRANJENJE I SELEKCIJA

U našem istraživanju tražimo načine kako upotrebljavati hranu i bolje pčelarske tehnike za razvoj snažnijih kolonija pčela. Napredujemo u odabiranju pčela sa željenim karakteristikama kako bismo pokrenuli nove kolonije. Naša temeljna djelatnost je oplemenjivanje i uzgoj biljaka kako bi se postigli bolji varijeteti. Isti cilj imamo s pčelama. Uzgajamo kolonije pčela i težimo razvijanju vrsta koje dobro funkcioniraju i napreduju.

Ključna uloga koju pčele igraju podsjeća nas da proizvodnja hrane ovisi o prirodi i okolišu. To nas potvrđuje u viziji koju mi, kao obiteljski posao, imamo o održivosti

John-Pieter Schipper

JEDINSTVENI POLOŽAJ U MEĐUNARODNOJ PČELARSKOJ ZAJEDNICI

Veliki dio naših istraživačkih napora usmjeren je na Bejo u Francuskoj koje blisko surađuje s pčelinjacima tvrtke Bejo u Nizozemskoj. Uz to postoje programi koji djeluju u drugim zemljama u kojima uzgajamo svoje sjeme.
U Novom Zelandu Bejo surađuje s tvrtkom Midlands, velikim stručnjakom za proizvodnju sjemenja i važnim partnerom Beja. Samo za proizvodnju sjemenja društvo Midlands upotrebljava otprilike 3500 aktivnih košnica.
U Australiji postavljamo vlastite pčelinjake. U tom je području veliki izazov ograničena dostupnost pčela. U Australiji i Novom Zelandu postoji veća konkurencija za kolonije pčela jer se plaćaju visoke tržišne cijene za određene čiste vrste meda određenih biljaka i stabala, kao što su manuka i Eucryphia lucida (eng. leatherwood).
Također imamo konkretne planove za pokretanje vlastitih pčelinjaka u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno s istraživačkim programom. U SAD-u Bejo trenutno surađuje samo s vanjskim profesionalnim pčelinjacima.
Svojim aktivnostima diljem svijeta društvo Bejo zauzima jedinstveno mjesto u međunarodnom svijetu pčelarstva. To nam omogućuje stvaranje dragocjenog „unakrsnog oprašivanja“ u više od jednog smisla. Radimo s tvrtkama, sveučilištima i istraživačkim institucijama, razmjenjujući znanja i iskustva iz različitih dijelova svijeta. Unutar društva Bejo istraživanja se koordiniraju u našoj međunarodnoj Bee grupi, čija je pokretačka snaga bivši direktor Ger Beemsterboer.

ZAŠTITA OPRAŠIVANJA, SADA I U BUDUĆNOSTI

Za Bejo, ulaganje u pčelarstvo je u interesu tvrtke. „Trebamo zdrave kolonije pčela kako bismo zaštitili prirodno oprašivanje na našim proizvodnim poljima, sada i u budućnosti“, izjavio je John-Pieter Schipper, izvršni direktor Beja. Također dodaje da Bejo također ulaže u pčele iz osjećaja društvene predanosti: „Ključna uloga koju pčele igraju podsjeća nas da proizvodnja hrane ovisi o prirodi i okolišu. To nas potvrđuje u viziji koju mi, kao obiteljski posao, imamo o održivosti.“
Tvrtka Bejo cijeni zdrav okoliš i održivu uporabu prirodnih resursa. Imajući to na umu, nastojimo otkriti najbolje načine kako upotrijebiti prirodno oprašivanje i poboljšati zdravlje naših pčela.

ISTRAŽIVANJE PRIRODE NIKADA NE PRESTAJE